Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ο Φώτης Κόντογλου


..



Ο Φώτης Κόντογλου υπήρξε πολυεδρική, πολυτάλαντη προσωπικότητα. Στο πρόσωπό του συνεκβάλλονταν ο ορθόδοξος χριστιανός, ο αγιογράφος, ο περήφανος Έλληνας, ο σοφός της Ιωνικής γης, ο εκφραστής της ζωντανής νεοελληνικής γλώσσας. Όπως υπήρξε εξαιρετικός ζωγράφος και αγιογράφος, υπήρξε και εξαιρετικός συγγραφέας.

Αυτό το σπουδαίο έργο του ανέλαβαν να διατηρήσουν η κόρη του, « η πολυαγαπημένη του Δεσπούλα » όπως την αναφέρει στο ομώνυμο έργο του , Δέσπω Κόντογλου-Μαρτίνου και ο γαμπρός του Γιάννης Μαρτίνος, που έζησαν κοντά του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Έχουν διατηρήσει το σπίτι του και τα προσωπικά του αντικείμενα και έχουν δημιουργήσει εκεί το Κέντρο Παράδοσης Φώτης Κόντογλου.
Το Κέντρο είναι ανοικτό για επισκέψεις κάθε Τετάρτη από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Μαΐου, εκτός αργιών, από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 16:00 έως τις 19:00.
Εκεί μπορεί να βρει κανείς βιβλία, κάρτες, αφίσες και μεταξοτυπίες του καλλιτέχνη. Επίσης γίνεται πιστοποίηση αυθεντικότητας έργων του Φώτη Κόντογλου.





« Ο Κόντογλου είχε ένα πνεύμα ευρωπαϊκό αφού είχε επηρεαστεί από το ευρωπαϊκό ρεύμα της επιστροφής στις πηγές, στις ρίζες. Μαζί με τον Πικιώνη, τον Παπαλουκά, τη σχολή Κυπριάδη όπως λέω, επηρέασαν την καλλιτεχνική πορεία στον τόπο μας. Βλέπω τον Κόντογλου σα μια πολύμορφη προσωπικότητα. Είναι ένα και η ζωγραφική και το λογοτεχνικό του έργο».

Γιάννης Μόραλης

.. .. .. ..






«Οι εκκλησιαστικές τέχνες της Ορθοδοξίας είναι τέχνες θεολογικές. Και τα έργα που κάνουν είναι υπομνήματα στο λόγο του Θεού.
Οι τέχνες αυτές εκφράζουν τη μυστική ουσία της θρησκείας μας κι αποτείνονται στις αισθήσεις μας .
Η υμνολογία κι η μουσική αποτείνονται στο αυτί, η αρχιτεκτονική, η αγιογραφία κι οι άλλες τέχνες που τεχνουργούν τα σκεύη του ναού, τα άμφια κ.λ.π. αποτείνονται στο μάτι.
Την τρίτη αίσθηση, την όσφρηση, την μεταρσιώνει και την κατανύγει το θυμίαμα...»

Από το βιβλίο του Φ.Κόντογλου, Ασάλευτο Θεμέλιο (Εκδόσεις Ακρίτας)

.. .. .. ..



ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ


Φώτης Κόντογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου